Κιουρτζής: «Έρχονται νέες αυξήσεις στη βενζίνη – Μπορεί να τη δούμε ξανά στο 2,20»

Νέα «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων , Θεμιστοκλή Κιουρτζή.

Νέος γύρος αυξήσεων έρχεται στα πρατήρια καυσίμων τις επόμενες ημέρες μετά από την μικρή «ανάσα» που παρατηρήθηκε στις τιμές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων ΚαυσίμωνΘεμιστοκλή Κιουρτζή.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ μίλησε στο Newsbomb.gr για την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των καυσίμων, υπογραμμίζοντας πως οι βίαιες αυξήσεις δεν προκαλούν μόνο πρόβλημα στους καταναλωτές αλλά και στους πρατηριούχους, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν το ράλι των τιμών.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην τιμή της βενζίνης είναι σε αυξητική τάση, μετά από μια ύφεση που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται να τη δούμε να φτάνει και στα 2,20 όπως είδαμε πριν από λίγες ημέρες. Οι αυξήσεις είναι βίαιες προς την αγορά με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε οι πρατηριούχοι να ακολουθήσουν. Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο πετρέλαιο, το οποίο έχει καταγράψει μια ραγδαία αύξηση όντας πλέον κοντά στα δύο ευρώ», τόνισε για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των καυσίμων ο κύριος Κιουρτζής.

Σχετικά με το τι φέρνει αυτή την αύξηση των τιμών, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, υπογράμμισε: «Μιλάμε για ένα χρηματιστηριακό προϊόν, κάτι που δίνει την ευκαιρία σε μερικούς να ανεβάζουν και να κατεβάζουν τις τιμές, καταγράφοντας υπερκέρδη. Δεν υπάρχει πραγματική αιτία για την αύξηση των τιμών. Ο πόλεμος δεν είναι αιτία, υπήρχε η αύξηση από πιο πριν. Είναι καθαρά θέμα χρηματιστηριακό από το οποίο κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδίσουν πολλά περισσότερα σε βάρος των καταναλωτών».

Ο κύριος Κιουρτζής, τόνισε παράλληλα πως υπάρχει λύση στο πρόβλημα, η οποία δεν είναι άλλη από τη μείωση των φόρων: «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι πρώτη σε τιμή στον Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης και στον ΦΠΑ. Είναι οι υψηλότεροι στην Ευρώπη. Αν δεν μειωθούν οι ειδικοί φόροι δεν θα δούμε κάποια αποσυμπίεση των τιμών».

Τέλος, ο Θεμιστοκλής Κιουρτζής σχολίασε και την κατάσταση των πρατηριούχων, οι οποίοι έχουν φτάσει να πληρώσουν και από την τσέπη τους για να αγοράσουν καύσιμα: «Είναι τόσο βίαιες και απότομες οι αυξήσεις, που ούτε καν οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να τις απορροφήσουν. Πολλές φορές αγοράζουν ακριβότερα από ότι μπορούν να πουλήσουν. Δεν μπορούν σε μια ημέρα να βάλουν 10 λεπτά πάνω το καύσιμο. Υπάρχει ο λαϊκισμός πως ο πρατηριούχος είναι ο φταίχτης. Το κέρδος των πρατηριούχων είναι ελάχιστο. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι και δεν λένε ψέματα. Οι τιμές είναι διαμορφωμένες και οι πρατηριούχοι είναι χαμένοι».

Επίδομα βενζίνης: Ποιοι είναι δικαιούχοι – Το εκπτωτικό κουπόνι στο κινητό σας

Mέσα στον Απρίλιο θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές για το «κουπόνι» 13 ευρώ.

Για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν την κάρτα καυσίμων μέσω gov.gr. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η διαδικασία θα γίνει όπως το «μοντέλο» του Freedom Pass στους φοιτητές το προηγούμενο διάστημα.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να «αποθηκεύσουν» το ποσό που τους αναλογεί σε ένα «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η διαδικασία είναι ανάλογη, καθώς ο κάθε δικαιούχος συνδεόταν στο gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και έκανε αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ποσού σε αυτή. Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνεται και για την κάρτα καυσίμων.

Στη συνέχεια, για το Freedom Pass, συμπληρωνόταν το ΑΜΚΑ και τα στοιχεία επικοινωνίας του (e-mail και κινητό τηλέφωνο), ενώ είχε γίνει ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα κινητά.

Οι δικαιούχοι

Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Σχετικά